fredag 6. november 2009

DENNE MANNEN OG DENNE KVINNA

Forfatteren Anna Gavalda ble født 9. desember i 1970. Hun er en fransk forfatter og journalist. Novellesamlingene hennes har blitt oversatt til mange forskjellige språk. Hun bruker ofte erfaringer fra sitt eget liv, kanskje i denne sammenhengen fra sitt eget ekteskap.

«Denne mannen og denne kvinna» er skrevet i 2005 av Anna Gavalda. Den kommer fra novellesamlingen «Eg vil at nokon skal vente på meg». Temaet er at penger ikke alltid kan føre til lykke i livet. Teksten er typisk for novellesjangeren, den er kort og konsentrert.

Novella handler om en mann og en kvinne som er gift og har mye penger. Mannen har bedratt kvinna flere ganger, men sluttet med det når han innså at det kunne føre til økonomiske problemer. Kvinna vet at mannen har bedratt henne, men vet ikke helt hva hun skal gjøre med det. De har ikke vært lykkelige på en lang stund. De sitter i en dyr bil på vei til huset sitt på landet og veksler ikke et eneste ord med hverandre.

«Denne mannen og denne kvinna» er en tredjepersonsfortelling. Det vil si at fortelleren har innsyn i hovedpersonen. I dette tilfelle er hovedpersonene mannen og kvinna. Fortelleren gir oss inntrykk av hvor stor avstand det er mellom mannen og kvinna. De kan kjøpe hva enn de vil ha, men likevel er de ikke lykkelige.

Novella begynner midt i handlinga, med at de sitter i en bil på vei til landet. Det er en ganske rolig start, hele novella er egentlig ganske konsentrert. Det skjer nesten ingenting, men vi får inntrykk av at det er mye som har skjedd mellom disse personene. De har sklidd mer og mer fra hverandre. In medias res er en veldig vanlig måte å begynne på i novellesjangeren. Det gjør at spenningsnivået stiger med en gang. Novella er også kronologisk fortalt, noe som vil si at den går rett fram. Men både mannen og kvinna tenker på ting som har skjedd tidligere som at mannen hadde et slag golf med en kompis.

Mannen blir skildret som en som egentlig ikke bryr seg så mye om andre en seg selv. Han sluttet for eksempel ikke med å bedra kona før han skjønte hva som kunne skje med pengene hans. Kvinna derismot blir skildret som en sterk kvinne som bare har mistet livsgleden. Hun forblir gift med mannen selv om han har bedratt henne og selv om han ikke vil ha barn.

Tittelen på novellesamlingen «eg vil at nokon skal vente på meg» gir et utvidet perspektiv. Mannen har ikke vært flink til å ta vare på kvinna, og hun har blitt bedratt flere ganger. Hun føler at hun aldri har blitt elsket, og kanskje har hun ikke det heller. Hun vil ha barn, mens mannen er irritert for at de ikke har elsket på lenge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar